top of page

     נילומטר

   Nilometer

א-ש 09:00-15:45

 

תכנון הביקור:

ניתן לבקר עצמאית בנילומטר. במתחם של נילומטר ישנם שני אתרים נוספים. מוזיאון אום כולתום שמנציח את הזמרת האגדית וארמון מנסטרלי (Manasterly Palace) שנבנה במאה ה-19 ולאחרונה הפך למרכז בינלאומי לאומנויות. מומלץ לשלב ביקור בנילומטר עם ביקור בארמון ובמוזיאון אום כולתום.

דרכי הגע:

הנילומטר ממוקם בקצה הדרומי של האי אל-ראודה (Al- Rawda) בקהיר. אי קטן שנמצא דרומית לאי ג'זירה (Gezira). ניתן להגיע בתחבורה ציבורית. תחנת המטרו הקרובה היא Mar Girgis ומהתחנה אפשר להגיע לאי אל-מניאל בחציית גשר.

nilometer נילומטר

נילומטר

משחר הימים נהר הנילוס היה למקור החיים של מצרים כולה. במצרים הקדומה התנהגותו של הנילוס היה בעל חשיבות רבה מאוד, ולכן עד בנייתו של סכר אסואן המציאו המצרים את הנילומטר כדי לעקוב אחר זרימתו ולנסות לנבא את התנהגותו של הנהר העצום. עדויות על מדידת הנילוס מוציאים כבר מלפני 4500 שנים.

הנילומטר בקהיר נבנה בשנת 861 לספירה במקום שבו היה לפני כן נילומטר קודם. את בנייתו יזם השליט העבסי (Abassid) אל- מותווקיל (Al- Mutawakkil) בתכנונו של האסטרונום אפרגנוס ( Afraganus). עמוד מונומנטלי הוצב ועליו בוצעו הסימונים המסמנים את גובה המים בנילוס. גג המבנה חרוטי של הנילומטר מודרני ונבנה בשנת 1825, לאחר שגג המבנה הקודם ניזוק קשות בזמן הכיבוש הצרפתי. בתוך המבנה שלוש תעלות, אחד מהם מזרימה את מי הנילוס וכך התאפשרה מדידת גובה המים. גרם מדרגות מעגלי מאפשר ירידה למפלס התחתון. קירותיו הפנימיות של המבנה מעוטרות בגילופי אבן של מוטיבים צמחיים.

במהלך ההיסטוריה כניסה לנילומטר ומדידת מפלס מי הנילוס נעשתה רק על ידי השליטים ואנשי הדת. בעזרת המדידות הקבועות ניבאו מה יהיה מפלס המים בזמן הגאות. 

nilometer נילומטר
nilometer נילומטר

מחיר: 60egp

                 תוכן: אלינה גצל

 Mika Perla ,צילומים: אלינה גצל 

bottom of page